Skip to main content

Wemhoff c. Germaniei; Brogan și alții c. Marii Britanii – Art. 5 CEDO

Am adăugat la secțiunea Jurisprudență CEDO rezumată două hotărâri fundamentale în materia art. 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului:

Cele două hotărâri pot fi rezumate în următoarea schemă:

Art. 5

A se vedea și Noțiunile „de îndată” și „termen rezonabil” în 5 minute

Comments

Anonymous said…
salut ,am terminat Dreptul in 2011, am inceput pregatirea pt inm 2012, la civil stiam binisor , am facut 15 grile ( acasa ) , ex din august 2011 , la penal stiu binisor , la proceduri is dezastru la ambele , am vreo sansa la inm 2012 , sau sa ma apuc de toate noile coduri , ncc,ncpc ,ncp ncpc , si sa mizez pe 2013 , nu lucrez , invat vreo 10 ore pe zi , inclusiv duminica ......apropo , o sa fie in tematica ncpc ??????respectic la ncc , pe ce ar trebui sa pun baza , pe ce o sa fie majoritatea grilelor , NOUL COD , sau doctrina , sau combinate ??multumesc mult pt sfat , si bafta in continuare !
Salut!

Pentru examenul din 2012, în mod cert va trebui să înveți după Noul cod civil. Despre celelalte coduri nu se știe încă nimic sigur, însă dorința este ca ele să intre în vigoare undeva în cursul anului următor.

Așa că eu te sfătuiesc să îți cumperi Noul Cod Civil și să te apuci să înveți, că din el știi sigur că o să dai. Oricum, cea mai multă materie e la civil.

Ca mod de studiu, eu m-aș baza mai mult pe textul de lege și mai puțin pe toate comentariile care o să apară. Cu siguranță, atunci când vor apărea lucrări serioase despre noul cod, nu strică să le citești.

Mult succes!

P.S. Poate te interesează să citești și http://www.victorc.org/2011/07/raspunsuri-la-intrebari-frecvente.html
Dan said…
Salut , multumesc pt raspunsul prompt , lucrari serioase se preconizeaza sa apara in februarie ( Dl Boroi ), si as astepta sa citesc la civil pana atunci oricum la civil stau mai bine ca la restul, o sa incep peste 3 sapt dupa ce termin cu penal ul , la procesual civil , pe noul cod , apropo , au scos carti Dl Deleanu , si Ioan Les ( comentarii pe articole ) , pe care crezi ca ar trebui sa il cumpar ? si o ultima intrebare , modificarile aduse NCPP , sunt majore ?, respectiv , in cazul in care o sa il stiu pe acesta , actualul cpp , o sa i mi dea batai de cap noul cod de proc penala , in cazul in care , eventual , oarecum , nu mi dau seamna cum..o sa cad la examenul din 2012 , si o sa ma pregatesc pt 2013 pe toate noile coduri ( pana nu fac praf examenul asta nu am stare :)) ) Multumesc inca odata pt raspunsuri ! :)
Nu cred că ai de ce să cumperi doctrină pentru un cod care încă nu e în vigoare.

Modificările la procedură penală și penal sunt substanțiale, însă suficiente aspecte rămân neschimbate.

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Scurgerea în presă a convorbirilor interceptate. Condițiile detenției pe parcursul arestării preventive a reclamantului. Menținerea în mod justificat a măsurii arestului preventiv pentru o perioadă de 1 an, 3 luni și 19 zile - cauza Voicu c. României

În hotărârea din data de 10 iunie 2014 pronunțată în cauza Voicu c. României (cererea nr. 22015/10), Curtea a reținut că, în data de 10 decembrie 2009, Direcția Națională Anticorupție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a început urmărirea penală împotriva reclamantului pentru pretinsa săvârșire a infracțiunii de trafic de influență. În mod special, procurorul a susţinut că: (i) reclamantul a acceptat suma de 200.000 EUR de la un om de afaceri, C.C., pentru a folosi relația sa cu judecătorul F.C. din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea influențării soluției unui dosar care se afla pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție în care era implicată societatea lui C.C. și o companie de stat. (ii) că ar fi acceptat bani de la M.L., sub pretextul achitării unor consultații juridice prin cabinetul său de avocatură, în scopul de a-i facilita întâlnirea cu șeful poliției pentru a discuta o anchetă în desfăşurată împotriva lui M.L. Pe data