Skip to main content

Wemhoff c. Germaniei; Brogan și alții c. Marii Britanii – Art. 5 CEDO

Am adăugat la secțiunea Jurisprudență CEDO rezumată două hotărâri fundamentale în materia art. 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului:

Cele două hotărâri pot fi rezumate în următoarea schemă:

Art. 5

A se vedea și Noțiunile „de îndată” și „termen rezonabil” în 5 minute

Comments

Anonymous said…
salut ,am terminat Dreptul in 2011, am inceput pregatirea pt inm 2012, la civil stiam binisor , am facut 15 grile ( acasa ) , ex din august 2011 , la penal stiu binisor , la proceduri is dezastru la ambele , am vreo sansa la inm 2012 , sau sa ma apuc de toate noile coduri , ncc,ncpc ,ncp ncpc , si sa mizez pe 2013 , nu lucrez , invat vreo 10 ore pe zi , inclusiv duminica ......apropo , o sa fie in tematica ncpc ??????respectic la ncc , pe ce ar trebui sa pun baza , pe ce o sa fie majoritatea grilelor , NOUL COD , sau doctrina , sau combinate ??multumesc mult pt sfat , si bafta in continuare !
Salut!

Pentru examenul din 2012, în mod cert va trebui să înveți după Noul cod civil. Despre celelalte coduri nu se știe încă nimic sigur, însă dorința este ca ele să intre în vigoare undeva în cursul anului următor.

Așa că eu te sfătuiesc să îți cumperi Noul Cod Civil și să te apuci să înveți, că din el știi sigur că o să dai. Oricum, cea mai multă materie e la civil.

Ca mod de studiu, eu m-aș baza mai mult pe textul de lege și mai puțin pe toate comentariile care o să apară. Cu siguranță, atunci când vor apărea lucrări serioase despre noul cod, nu strică să le citești.

Mult succes!

P.S. Poate te interesează să citești și http://www.victorc.org/2011/07/raspunsuri-la-intrebari-frecvente.html
Dan said…
Salut , multumesc pt raspunsul prompt , lucrari serioase se preconizeaza sa apara in februarie ( Dl Boroi ), si as astepta sa citesc la civil pana atunci oricum la civil stau mai bine ca la restul, o sa incep peste 3 sapt dupa ce termin cu penal ul , la procesual civil , pe noul cod , apropo , au scos carti Dl Deleanu , si Ioan Les ( comentarii pe articole ) , pe care crezi ca ar trebui sa il cumpar ? si o ultima intrebare , modificarile aduse NCPP , sunt majore ?, respectiv , in cazul in care o sa il stiu pe acesta , actualul cpp , o sa i mi dea batai de cap noul cod de proc penala , in cazul in care , eventual , oarecum , nu mi dau seamna cum..o sa cad la examenul din 2012 , si o sa ma pregatesc pt 2013 pe toate noile coduri ( pana nu fac praf examenul asta nu am stare :)) ) Multumesc inca odata pt raspunsuri ! :)
Nu cred că ai de ce să cumperi doctrină pentru un cod care încă nu e în vigoare.

Modificările la procedură penală și penal sunt substanțiale, însă suficiente aspecte rămân neschimbate.

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î