Skip to main content

Proces simulat INM–INPPA

Vineri, 4 martie, am avut ocazia să particip la un proces simulat organizat de către INM și INPPA. Rolurile au fost împărțite în felul următor: Președintele, procurorul (subsemnatul), grefierul, părțile vătămate și martorii au fost auditori de justiție, iar avocații au fost avocați stagiari, cursanți ai INPPA.

Cele două echipe au fost pregătite de către dna. jud. Cristina Rotaru, pentru auditori și de dl. avocat Petruț Ciobanu pentru avocați.

Procesul a fost în materie penală, mai precis, o tâlhărie cu doi inculpați și două părți vătămate, un dosar real care a fost soluționat de către Tribunalul Constanța.

Emoțiile au fost mari de ambele părți. Cel puțin noi eram pentru prima oara, chiar dacă simulat, în calitate de participanți la un proces. Este interesantă perspectiva pe care ți-o dă o astfel de experiență. Ca exemplu, nu am reușit să înțeleg cu adevărat rolul unei fișe de ședință pentru procuror în timpul orelor de Metodologie, însă după acest proces, îmi dau seama că nu m-aș fi putut descurca fără ea. De asemenea am văzut cât de obositoare poate fi o ședință de judecată – și am avut un singur dosar! (chiar dacă a durat 3 ore)

Deși nu sunt în măsură să apreciez prestația celorlalți participanți, ca o părere personală, cred că președintele a avut cel mai dificil rol, pe care l-a îndeplinit onorabil. Domnii și domnișoara avocat s-au descurcat de asemenea bine, au fost bine pregătiți și competenți.

Per total cred că a fost o inițiativă pozitivă și toată lumea a avut ceva de învățat.

Comments

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î