Skip to main content

“N-ai sanse, e pe pile”

De cate ori nu am auzit acest lucru. Cam inainte de orice examen, sau etapa noua in viata mea, se gaseau multi oameni sa imi spuna ca nu o sa intru sau ca nu o sa reusesc, pentru ca nu am “relatii”.
Am sesizat asta prima oara inainte de examenul de admitere la facultate. Ca de obicei, la Drept la Universitatea Bucuresti, examenul se anunta foarte complicat si cu o concurenta destul de serioasa. Cu cateva saptamani inainte de examen, am fost la o cafenea cu mai multi prieteni; subiectul, bineinteles, admiterea. Unul: “Ahh, pai acolo nu intra decat fii de magistrati si avocati – te duci degeaba!”. Nu l-am luat in serios, dar altul insista: “Da, bai, asa am auzit si eu, nu intri daca nu cunosti pe cineva”.
Totusi am intrat.
Cand am dat examenul de permis aceeasi poveste: “Te pica la traseu daca nu dai ceva!” sau “Sigur iti intinde vreo capcana si te pica”. O parcare laterala si 3 strazi mai incolo..
Mi-am luat si permisul fara spaga sau pile – dar nu am gresit nimic la traseu :)
Cand am auzit ca am fost nominalizat pentru Microsoft Most Valuable Professional, am intrebat in stanga si in dreapta despre ce si cum. Bineinteles, aceleasi raspunsuri: “Nu sunt alesi decat aia care sunt prieteni cu cei de la Microsoft din Romania, n-are cum sa te ia pe tine”.
Si iata ca mi-au dat premiu asta de doua ori.
In ultima vreme am discutat cu diversi oameni despre admiterea la INM. Exact aceleasi reactii: numai pe pile, spaga de zeci de mii de euro etc etc. La intrebarea fireasca: “Da de unde stii?” Raspuns: “Pai cum vrei sa fie, ma, altfel?”. Ramane de vazut…
Cred ca multi oameni isi cauta motive pentru esecurile personale, pe principiul strugurii sunt acrii: “n-am intrat acolo pentru ca se intra pe pile”. E un adevarat modus vivendi spaga/pilele pentru unii, incat ei nu concep o lume fara asta. Aceeasi oameni, insa, daca ii intrebi, vor dreptate si justitie.
Paradoxal, nu?

Editare 26.04.2011 - Iată că și în ceea ce privește admiterea la INM zvonurile nu s-au dovedit adevărate. În ziua examenului am auzit că 100 de locuri sunt deja date, informației aflată bineînțeles de la „cineva de la CSM”.
Cu tot cu 100 de locuri ”date”, am intrat numai 71 de candidați. Bârfele și zvonurile au continuat și vor continua.
Mai multe despre subiect aici.

Comments

Anonymous said…
Asta asa e, numai ce au auzit apropiatii ca vreau sa dau la drept... exclus, imposibil, de neconceput... cam astea au fost cele mai des folosite expresii. Din fericire totusi nu am renuntat. inca sunt a XII a si sper sa intru anul viitor :d
Important e sa nu dai importanta oamenilor de genul asta si sa te pregatesti cat poti de bine. Asa vei stii ca ai facut tot posibilul si nu o sa regreti nimic.
Larisa said…
Si eu imi doresc sa intru la Facultatea de Drept a Universitatii Buc si aceias poveste toata lumea imi spune ca se intra numai pe pile etc..Nu vreau sa ma las descurajata,sincer imi doresc sa fac ceva in viata si sa ajung cineva prin munca mea.Felicitari pentru ce ai reusit sa faci si ma bucur sa vad ca exista oameni care s-au realizat si fara pile relatii etc.Lucrul asta ma face sa sper ca am si eu o sansa si ca nu este adevarat ce imi spune toata lumea si anume ca daca nu ai pile nu ai nicio sansa...


Larisa
Larisa, lasa-i pe ei sa vorbeasca si tu ai grija sa inveti cat poti de bine.
La sfarsit o sa vezi singura cine are dreptate!
Alin said…
Salut Victor,
Solicit si eu o parere daca se poate.
Sunt anul III la o facultate de drept din cadrul unei universitati cu un prestigiu nu prea bun, ce conteaza este numai prezenta la examen. Tin sa mentionez ca urmez aceasta facultate din cauza timpului deoarece lucrez si este si a doua facultate. M-am hotarat sa urmez facultatea de drept cu gandul de a da la INM. In 2013 o sa dau examen la INM si m-am apucat de invatat de aprox 2 luni la civil dupa Noul Cod Civil. Crezi ca o persoana cu o frecventa redusa la cursurile facultatii si care mai si lucreaza are vreo sansa la acest examen?
Multumesc si te apreciez.
Salut Alin,

Răspunsul la întrebarea ta depinde numai de cât efort ești dispus să depui. Da, pornești cu un handicap și este bine că ești conștient de asta.
Însă este un obstacol pe care îl poți depăși. Îți spun asta pentru că sunt oameni înaintea ta care au reușit chiar dacă nu veneau de la universitățile cunoscute și chiar dacă munceau.

Îți recomand să citești și http://www.victorc.org/2011/07/raspunsuri-la-intrebari-frecvente.html și
http://www.victorc.org/2010/10/materiale-de-studiu-pentru-admiterea-la.html
Alexandra said…
Foarte tare tot ceea ce scrii aici! La obiect, concis, serios, cuprinzator! Felicitari!
Marian said…
Buna Victor!

O sa abuzez si eu de timpul si diponibilitatea ta cu o intrebare. Ai avut la INM colegi care au terminat facultatea la IFR? Eu sunt in ultimul an la "Cuza", dreptul fiind cea de-a doua facultate. Evident, intentionez sa "sar gardul" la INM insa voiam sa stiu daca si cei de la invatamantul cu frecventa redusa au vreo sansa. In ce ma priveste nu am complexe fata de colegii de la zi insa sunt constient de un handicap major fata de acestia. Asadar, au fost printre inemisti si absolventi de Drept la IFR? Multumesc! In subsidiar, o alta intrebare: Cum e cotata universitatea "Cuza" din Iasi?
Marian, nu cunosc colegi care au terminat la frecventa redusa. Facultatea de la Iasi este cotata foarte bine printre facultatile de drept si chiar am avut colegi foarte bine pregatit care au terminat la Iasi.
Daca tu constientizezi acest handicap pe care il ai si esti dispus sa muncesti pentru a-l surmonta, sunt convins ca o sa reusesti. Totul tine numai de tine si de munca pe care o sa o depui.

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î