Thursday, October 13, 2011

Wemhoff c. Germaniei; Brogan și alții c. Marii Britanii – Art. 5 CEDO

Am adăugat la secțiunea Jurisprudență CEDO rezumată două hotărâri fundamentale în materia art. 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului:

Cele două hotărâri pot fi rezumate în următoarea schemă:

Art. 5

A se vedea și Noțiunile „de îndată” și „termen rezonabil” în 5 minute

4 comments:

Anonymous said...

salut ,am terminat Dreptul in 2011, am inceput pregatirea pt inm 2012, la civil stiam binisor , am facut 15 grile ( acasa ) , ex din august 2011 , la penal stiu binisor , la proceduri is dezastru la ambele , am vreo sansa la inm 2012 , sau sa ma apuc de toate noile coduri , ncc,ncpc ,ncp ncpc , si sa mizez pe 2013 , nu lucrez , invat vreo 10 ore pe zi , inclusiv duminica ......apropo , o sa fie in tematica ncpc ??????respectic la ncc , pe ce ar trebui sa pun baza , pe ce o sa fie majoritatea grilelor , NOUL COD , sau doctrina , sau combinate ??multumesc mult pt sfat , si bafta in continuare !

Victor Constantinescu said...

Salut!

Pentru examenul din 2012, în mod cert va trebui să înveți după Noul cod civil. Despre celelalte coduri nu se știe încă nimic sigur, însă dorința este ca ele să intre în vigoare undeva în cursul anului următor.

Așa că eu te sfătuiesc să îți cumperi Noul Cod Civil și să te apuci să înveți, că din el știi sigur că o să dai. Oricum, cea mai multă materie e la civil.

Ca mod de studiu, eu m-aș baza mai mult pe textul de lege și mai puțin pe toate comentariile care o să apară. Cu siguranță, atunci când vor apărea lucrări serioase despre noul cod, nu strică să le citești.

Mult succes!

P.S. Poate te interesează să citești și http://www.victorc.org/2011/07/raspunsuri-la-intrebari-frecvente.html

Dan said...

Salut , multumesc pt raspunsul prompt , lucrari serioase se preconizeaza sa apara in februarie ( Dl Boroi ), si as astepta sa citesc la civil pana atunci oricum la civil stau mai bine ca la restul, o sa incep peste 3 sapt dupa ce termin cu penal ul , la procesual civil , pe noul cod , apropo , au scos carti Dl Deleanu , si Ioan Les ( comentarii pe articole ) , pe care crezi ca ar trebui sa il cumpar ? si o ultima intrebare , modificarile aduse NCPP , sunt majore ?, respectiv , in cazul in care o sa il stiu pe acesta , actualul cpp , o sa i mi dea batai de cap noul cod de proc penala , in cazul in care , eventual , oarecum , nu mi dau seamna cum..o sa cad la examenul din 2012 , si o sa ma pregatesc pt 2013 pe toate noile coduri ( pana nu fac praf examenul asta nu am stare :)) ) Multumesc inca odata pt raspunsuri ! :)

Victor Constantinescu said...

Nu cred că ai de ce să cumperi doctrină pentru un cod care încă nu e în vigoare.

Modificările la procedură penală și penal sunt substanțiale, însă suficiente aspecte rămân neschimbate.