Skip to main content

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.
 
 

Drept Civil

  • Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă
  • prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil (Cuprins)
  • conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în noul Cod civil (Cuprins)
  • conf. univ. dr. Radu Romeo Popescu – Tratat de drept succesoral, Ediția a III-a (Cuprins)

Drept Procesual Civil

  • Noul Cod de procedură civilă – pentru motivele expuse mai sus, codul este cel mai important material de studiu
  • Consultare comparativă a lucrării prof. univ. dr. Viorel Ciobanu, prof. univ. dr. Gabriel Boroi și conf. univ. dr. Traian Cornel Briciu – Curs de drept procesual civil – Ediția a V-a (Cuprins) pentru aspectele teoretice
  • coord. prof. univ. dr. Gabriel Boroi – Noul cod de procedură Civilă – Comentariu pe articole – Consultare punctuală asupra unor instituții modificate sau inovatoare, cum ar fi participanții, procedura în fața primei instanțe, regularizarea cererii de chemare în judecată(Cuprins)

Drept Penal

Drept Procesual Penal

  • Noul Cod de procedură penală - cel mai important în materie procesuală

Nu am folosit si nu va recomand stilul de a invata dupa grile. Ceea ce am facut este sa rezolv subiectele din anii trecuti, insa asta cu 2 saptamani inainte de examen. 

Comments

Anonymous said…
Salut.
Felicitari pt reusita , as vrea si eu sa incerc si daca nu e un deranj prea mare nu ai putea , te rog frumos , sa imi spui cam cat timp ti-a luat sa parcurgi materia . Stiu ca fiecare invata intr-un mod diferit dar m-ar ajuta sa ma orientez in crearea unui program de invatat .
Bafta la institut.
M-am apucat serios de invatat de la inceputul perioadei de pregatire pentru licenta. De atunci si pana la ziua examenului au fost cam 3 luni. Insa e de luat in seama ca trecusem serios prin procedura civila in timpul anului, asa ca acolo am avut doar de fixat anumite detalii.

Ca program zilnic, timpul de innvatat a fost de 8-10 ore, exclusiv in timpul zilei (nu pot sa invat noaptea).

Ultimele 3 zile inainte de examen am invatat numai cate 2-3 ore dimineata, iar pe restul le-am dormit :)

Mult succes la examen!
M. Catalin said…
Salut. Am citit sintezele tale de la procedura, excelente :). Nu ai si pentru civil/penal special? Merci si spor la invatat!
@Catalin, ma bucur ca ti-au placut. Din pacate numai la procedura penal am.
Anonymous said…
salut , pt procedura penala nu ai folosit nici un cod adnotat , consideri ca nu este chiar o necesitate,si eu am dubii , iar daca consideri ca ar trebui inclus in pregatire , poti sa i mi recomanzi un cod adnotat ? Multumesc !
Salut!

Codul adnotat poate să te bulverseze la procedură, mai ales că foarte multe grile sunt pe cod.
Dacă vrei să vezi o privire mai aplicată asupra materiei, încearcă Mihail Udroiu - Drept Procesual Penal Sinteze și Grile sau site-ul Înaltei Curți, http://www.scj.ro/jurisprudenta.asp
Anonymous said…
Salut , i mi zici te rog , sintezele tale ( merci pt postare ) , sunt actualizate pe legea 202 , respectiv ,in cazul in care nu sunt , legea 202 sau dupa caz 71/2011 ( la aceasta nu m am uitat daca modifica si cpp ) modifica mult din acele sinteze ? mai sunt de actualitate , se pot folosi pt INM 2012 ?

si a 2 a intrbare , recursurile in interesul legii , trebuie stiute pt examen , se dau grile pe Ril uri , ma refer la admiterea la INM....Multumesc mult , si bafta in continuare ! :)
1. Am adus la zi prin unele parti schemele cu Mica Reforma. Asa ca ai grija, trebuie urmarit pe cod, sa vezi daca mi-a scapat ceva.

2. Da, se dau grile pe RIL-uri
Sorin said…
multumesc mult pt raspunsuri , Craciun si An Nou Fericit !
lili said…
buna, victor!as vrea sa te intreb daca exista vreo problema in faptul ca am terminat dreptul la spiru haret.lucrez si mi-a fost mai usor sa fac acolo o facultate.si a doua intrebare:grilele de la examen au un singur raspuns corect sau pot avea mai multe?ms anticipat
@Lili

1. Din cate stiu, au fost probleme cu licentele de Spiru Haret pentru cei care au facut la ID. Ai putea sa trimiti un mail pentru a fi sigura la CSM sau la INM.

2. Grilele sunt cu o varianta sau doua din trei posibile.
Anonymous said…
Buna ziua , am si eu o mica nedumerire , la procedura penala sunt de nivel 0 , si ma gandeam sa ma pregatesc din cartea Dl ui Anastasiu Crisu , sa o exclud cartea Dl ui Udroiu , avand in vedere cerintele acestei carti , se cere un anumit nivel de cunostinte ridicat , e o sinteza , putin inteligibila .....ce parere aveti, pot sa il exclud pe U. din materialele de studiu , sau trebuie sa il adaug ca si material complementar , in cazul in care cursul Dl ui A.C. nu este la fel de complet ? Multumesc anticipat !
Cel mai important este sa inveti dupa un autor care are un stil de exprimare pe care il consideri usor de inteles.
Personal, la proceduri sunt pentru o citire riguroasa a codurilor si in subsidiar al doctrinei, ca explicatie pentru unele notiuni.

Cartea lui M.Udroiu este bine structurata si asta o recomanda pentru examene. Ca orice carte de sinteza, informatiile sunt foarte condensate.
Eu prefer astfel de carti, dar daca tie ti se pare mai usor din alta carte, nu e nici o problema.
Acelasi comentariu il am si pentru Tabaraca v. Ciobanu, eu preferand ultima varianta.
Anonymous said…
multumesc mult pt raspunsul prompt , da , tu ai un alt nivel de pregatire la PP, si de aceea intelegi mai usor cartile Dl ui Udroiu , dar din punctul meu de vedere , e nevoie de o cunoastere temeinica a institiilor pt a folosi doar asemenea carti pt un examen , si din punctul meu de vedere , conteaza sa intelegi ......apropo , cartea Dl ui Crisu , este la fel de complexa , vorbind de informatii esentiale , cu a Dl ui Udroiu , editia 2012 , sau dupa caz ,cea anterioara ?
Nu am stat sa compar, dar asa la prima vedere, as spune ca lucrarea dl. Udroiu este mai de actualitate, mai ales avand in vedere jurisprudenta recenta la care face in permanenta referire.

Pentru un nivel de licenta, cred ca amandoua abordeaza probleme esentiale.
leru said…
Si eu imi doresc sa reusesc la magistratura. Am incercat anul trecut. Dar nu am reusit sa fac decat 30 de punte. Ai vreo sugestie pentru mine: cum sa fac sa reusesc anul acesta? Multumesc.
Anonymous said…
Victor am si eu o intrebare : Daca vor intra noile coduri(cel penal si de procedura penala) in martie ori iunie 2013 , cei care vor da admiterea din vara anului 2013 dupa ce coduri vor da?Pun aceasta intrebare pentru a-mi da seama daca vor fi bune si atunci cartile pe care le recomanzi.
Multumesc.
@Ieru

Ar trebui sa inveti mai mult sau mai bine. Nu stiu ce si cum ai invatat ca sa iti dau un sfat.
@Anonymus

Daca vor intra in martie, presupun ca examenul va fi dat dupa noile coduri.

Cu toate acestea, cred ca va fi deja doctrina disponibila la acel moment pentru noile coduri, M.Udroiu are in curs de aparitie o carte pentru Drept penal conform noului cod.
leru said…
Am folosit multe dintre manualele pe care le-ai recomandat si tu. Procedura civila - Ciobanu, Procedura penala - Neagu, Penal general - Mitrache, Penal special - Tudorel Toader, Civil - Deak, Birsan/Statescu. Am facut testele lui Voineag si unele de pe siteul INM. In ce priveste procedurile civile si penale am urmarit mult codurile. In cazul acesta ce alte recomandari ai?
Mugurel said…
Salut,

Vreau sa-ti multumesc pentru informatiile din blogul tau, sunt de un real ajutor, mai ales acum pentru noi, cei care ne incumetam sa sustinem examenul de admitere la inm.
Am gasit documentele tale referitoare la proceduri, sunt foarte bune si m-au scutit si pe mine de niste munca + ca imi arata cam cum arata o sinteza buna.
Asa ca vreau sa te rog, daca mai astfel de documente si pentru celelalte materii (poate si cedo) sa le urci in skydrive.
Orice este de valoare si care ne poate ajuta sa ne formam o imagine completa si corecta asupra institutiilor de drept.
Cred ca si la inm ati avut nevoie de astefl de materiale si cred deasemenea ca ar fi deosebit de utile pentru noi (reprezentand pozitia inm-ului, fara inerentele neclaritati din doctrina, diferentele de gandire ale diferitilor auori).

Multumim pentru ajutorul dat!
@Ieru

Mai multa relaxare inainte de examen. Oboseala inainte de examen strica totul.

@Mugurel
Rezumatele si recomandarile mele nu reprezinta in niciun fel pozitia oficiala a INM-ului. Cu privire la CEDO, in INM se folosesc hotararile Curtii si cartea dl. prof. Birsan.

Vezi daca te ajuta sectiunea mea de rezumate CEDO: http://www.victorc.org/p/jurisprudenta-cedo-rezumata.html
Sorin said…
salut , ai idee , anul asta la INM, o sa dam din noul cod civil , vechiul , combinate , respectv , cand o sa stim ceva cert , tu ce parere ai ? Multumesc !
andreea said…
Noul Cod civil adnotat de Viorel Terzea are doar 2 volume. AL doilea volum fiind in curs de plublicare/aparitie. Desi, am inteles ca e mai degraba o preluare din editia anterioara (cea recomandata de tine).
Oricum felicitari pentru blog!
Anonymous said…
salut. Cu privire la obligatiile din NCC, este vreo carte aparuta (am cautat, dar nu am gasit nimic). Merge sa invat dupa Birsan si Statescu. M refer la transformarea, stingerea obligatiilor etc. Ceva de contracte am vazut ca a aparut. S-au schimbat mult obligatiile. Tu ce recomanzi
Anonymous said…
salut!imi poti spune si mie te rog unde pot gasi sintezel de procedura civila?multumesc anticipat!
@Sorin

In mod firesc, legislatia este cea in vigoare la momentul publicarii anuntului privind examenul de admitere.

@Andreea

Multumesc pentru informatie si pentru apreciere.

@Anonymous

Carte de obligatii pe noul cod nu stiu sa fi aparut. Cartea de Institutii a dl. prof. Boroi are un capitol dedicat raspunderii civile delictuale, insa nimic mai mult.

@Anonymous

Nu am sinteze de procedura civila, imi pare rau.
Razvan said…
Salutare si felicitari pentru reusita. As avea o intrebare. Crezi ca ar fi util sa cumpar Codul Penal adnotat(cel pe care l-ai achizitionat si tu), avand in vedere ca voi sustine examenul in 2013, cand probabil va fi alt cod in vigoare? Ma refer la faptul ca in partea generala raman foarte multe institutii neschimbate si ma gandeam ca ar fi util macar ca analiza, chiar daca legislatia se va schimba. Multumesc.
@Razvan

Pentru tine, ca jurist, cu siguranta merita sa il ai in biblioteca. Eu as spune mai mult pentru partea speciala, in care ipotezele de lucru vor fi in mare parte, aceleasi.
oana said…
buna , as avea si eu niste intrebari in ideea ca anul acesta eu termin facultatea de drept si m-am hotarat sa imi incerc "norocul"si sa imi indeplinesc visul de a deveni judecator. imi poti spune cum este viata dupa ce treci examenul, cum este viata acolo ce se intampla , in cazul cazarii unde se va sta daca nu ai loc in camine etc iti multumesc anticipat si sper ca nu sunt prea multe intrebari:)
rody said…
Buna!Poti sa-mi spui,te rog,cam in ce proportie ai reusit sa retii institutiile din aceste cursuri(70/100%)?Altfel spus cum ai verificat daca stapanesti materia,inafara de rezolvarea grilelor?Mi se pare ca pentru o nota mare trebuie si putina memorare,nu doar intelegere.Multumesc!
Oana, intrebarile sunt foarte generale si din pacate acum sunt inainte de examenul de absolvire. Trimite-mi un mail si iti voi raspunde cand apuc.

Rody, daca te referi la sintezele pe care le-am postat, acestea mi-au fost de folos in ultimele 2 luni inainte de examen, cand nu am mai pus mana pe nici o carte de doctrina. Am folosit sintezele si in foarte mare masura codul de procedura.

Bineinteles ca examenul implica si memorare, insa una este o memorare ca atare si alta este o memorare a institutiei dupa ce ai inteles cam care e rostul ei si cum functioneaza.
rody said…
Bineinteles ca trebuie intelese institutiile in prealabil.Multumesc pentru raspuns.Mult succes in continuare!
Alina said…
Buna.
Voiam sa te intreb in ce masura crezi/ai colegi care au invatat si de pe alte materiale pentru dreptul penal? Spre exemplu, eu invat dupa mitrache pentru anul II iar pentru anul III ma gandeam sa invat dupa t.toader, dupa care am invatat si pentru examen, alaturi de cursurile dlui bulai, insa marea majoritate a colegilor invata dupa udroiu.
Succes la examenul de absolvire!
Nu e nici o problema daca inveti dupa Mitrache si dupa Toader. Daca tu asa intelegi mai bine, atunci asa trebuie sa faci.

Am colegi care si acum, la INM, tot dupa cartile de care aduci tu aminte se ghideaza.
rody said…
Buna!Scuze ca te mai deranjez cu intrebari,dar te rog sa-mi spui care a fost diferenta intre nota pe care ai obtinut-o la licenta(grila) si cea la INM?Vreau sa stiu ce sanse reale am anul acesta,prin comparare cu nota de la licenta.Multumesc anticipat!
@rody
Nu are nici cea mai mica relevanta nota de la licenta. Eu am luat 85 parca la licenta si 73 la INM (dupa contestatii, initial luasem 70).

Depinde insa de subiecte la INM. Eu am dat in anul in care am intrat doar 67 si nu prea a contat. In alti ani, 70 a fost un rezultat slab.

Indiferent ce nota ai la licenta, poti sa intri la INM. (atat timp cat ai nota de trecere la licenta, bineinteles! :))
Dan said…
Salut , as avea si eu o intrbare daca i ti permite timpul , la civil stau ok , penal binisor , dar la proceduri am o varza in cap , am citit doctrina de vreo 2 ori , ce parere ai , sa las in pace doctrina , si sa citesc doar codurile la proceduri ? Poti sa ne dai te rog un sfat pe ultima suta de metri ? Multumesc anticipat pentru raspunsuri , si succes in continuare !
@Dan

Eu as insista pe coduri.

Succes!
Andrei said…
Salut,

Stii vreo carte buna de grile?
Anonymous said…
buna victor!
as avea o intrebare daca se poate.
am dat deja examen de admitere la inm de 2 ori pana acum, petrec mult timp invatand, dar cred ca nu abordez tactica cea mai buna.
ce stil de invatat pentru acest examen recomanzi?
multumesc!
Anonymous said…
vesGBuna ziua!

As dori sa-mi dati cateva sfaturi legate de interviu. Care este modul de abordare? Exista o bibliografie care ar trebui parcursa?
@Andrei
In afara de cele ale lui Udroiu nu am citit. Insa pe drept penal si procedura penala nu cred ca ai o varianta mai buna.

@Anonymous 1
Vezi http://www.victorc.org/2011/07/raspunsuri-la-intrebari-frecvente.html

@Anonymous 2
Nu exista nici o tematica, trebuie sa fii numai relaxat si calm.
Anonymous said…
multumim pentru materiale,succes in cariera ! av diana
Anonymous said…
Salut

M-am apucat de invatat pentru admitere din august si invat in jur de 6-7 ore pe zi. Am parcurs materia la civil, penal, iar la proceduri am citit doar codurile, fara doctrina. Cu toate ca se observa un progres notabil ( in sensul ca am ajuns sa fac in jur la 14-15 grile din 25), uitandu-ma peste volumul de materie am indoieli cu privire la timpul ramas.
Crezi ca mai am suficient timp pana in vara sa asimilez destul materia incat sa nu am probleme la examen?
Anonymous said…
Salut. Informatiile de pe blog sunt de real ajutor, multumesc mult pentru acest lucru. As dori sa te intreb inca o chestie: sursa RIL-urilor la zi, de unde pot sa le iau pentru ambele poceduri si pentru drept material de asemenea. Ma intereseaza sa le pot avea toate odata si aduse la zi, numai daca exista o asemenea sursa. Merci anticipat.
Daria said…
Buna! Tocmai m-am apucat de invatat pentru admiterea la INM. Este tarziu?
@Marina

Recursurile in interesul legii le gasesti pe site-ul Inaltei Curti: http://www.scj.ro/decizii_SU.asp
Larisa said…
Buna Victor!Am si eu o intrebare,daca ai putea sa-mi raspunzi te rog: dupa ce carti ar trebui sa invat pentru admiterea de la INM 2013? Avand in vedere intrarea in vigoare a NCP este corect sa invat pentru penal: Drept penal roman general editia a IX -a Constantin Mitrache; Drept penal roman special editia a VII-a Tudorel Toader? sau ar trebui sa astept pana ce ar aparea pe piata romana cartea dl M.Udroiu scoasa in februarie 2013 Drept penal partea generala si partea speciala editia a IV-a? Multumesc anticipat si mult succes in cariera!
Larisa,
Intrarea in vigoare a NCP este stabilita pentru 1 februarie 2014, deci dupa data examenului de admitere din 2013.
Vlad said…
Buna ziua,
Sunt student anul Ii la drept, universitatea bucuresti si dupa sesiunea din vara as vrea sa incep pregatirea pt inm. Stiu ca o sa ziceti ca e prea devreme, dar consider ca asa e Mai bine, de aceea va cer niste sfaturi referitoare la materiale de invatat. Am inteles ca sunt foarte bune codurile, sa le citesti, intelegi si sti, nu stiu daca este posibil sa memorezi cele 2500 si ceva de articole pe care le are codul civil, dar as vrea sa va intreb daca la inm dau si probleme de doctrina/ jurisprudenta, adica lucruri care nu sunt acoperite doar de coduri?pentru ca e posibil din 2014 sa iasa un nou cod penal, o sa incep in prima faza studiul civilului si as vrea sa va cer daca, nu Mai sunteti in tema cu noile carti, numele autorilor cei Mai recomandati. Am vazut ca dvs ati abordat foarte multe carti pe aceeasi materie, dar din studiul dvs ati putea spune ca 90% e aceeasi materie in toate ? Nu de alta, dar nu as vrea sa am las descurajat de volumul foarte mare de informatii ce trebuie stiute. Din pacate, stiu ca multe din titlurile recomandate, nu sunt pe NCC, Mai ales Deak, dupa care invata 90% din studenti pt admitere inm, as vrea sa stiu cum as putea sa acoper titlurile de pe vechiul cod, in conditiile in care nu o sa iasa o noua editie pana in vara, desi ar fi trebuit sa iasa, ca au avut timp suficient? Scuzati greseilile de ortografie, am scris de pe un ipad. Cu gandul ca nu v-am retinut din treaba/timp, va urez numai bine!
Vlad, la admitere exista subiecte la care nu vei putea raspunde daca nu poti sa faci anumite conexiuni si deductii, indiferend cat de mult ai citit tu codurile. Cat despre jurisprudenta, pot fi subiecte din recursurile in interesul legii.
Alte carti in afara de cele mentionate in articol nu cunosc, insa daca vor exista alte aparitii le voi adauga.
Elena said…
Imi poti recomanda un autor bun pentru contracte? Inainte de intrarea in vigoare a noului cod stiu ca se folosea Deak.
@Elena
Nu stiu sa fi aparut decat cartea dl. profesor Razvan Dinca: http://www.ujmag.ro/drept/drept-civil/contracte-civile-speciale-in-noul-cod-civil

Nu am citit-o asa ca nu pot sa o recomand, dar cred ca e un titlu pe care trebuie sa il ai in vedere.
Anonymous said…
Buna ziua.
Am observat ca nu ati mai reactualizat lista cu materialele necesare de studiu pentr admitere la INM. Acum ca sunt materiale atat pe Noul Cod Civil cat si pe Noul Cod de Procedura Civila, v-as fi recunoscatoare daca ati putea sa-mi recomandati din ce carti sa invat pe NCC si pe NCPC pentru admiterea la INM
VA multumesc
Anonymous said…
Salut,

am absolvit studiile unei facultati de drept in cadrul unei universitati din londra UK.
Am revenit in tara si am decis sa ma apuc de invatat pentru INM.
As vrea sa stiu parerea unui cunoscator.Este posibil sa invat pe cont propriu in aprox 10 11 luni toata materia necesara,avand in vedere ca nu am studiat dreptul in romania?multumesc anticipat.
Mihaela said…
Buna.
Doresc sa dau la INM si nu stiu ce materiale de studiu sa folosesc. Am vazut materialele pe care le-ai folosit in 2011 insa acum au aparut altele odata cu noile coduri. Poti te rog sa-mi indici materiale de studiu indeosebi la Drept civil si la Drept penal. Multumesc
Raluca said…
Buna seara !
Am si eu o intrebare la dvs. Eu vreau sa dau anul viitor la drept.Am mai absolvit o facultate .Am dat si la master ,am intrat la taxa,dar ulterior am renuntat sa ma mai duc deoarece nu puteam sa ajung mereu ,avand si serviciu.Am renuntat sa platesc si taxa,fiind exmatriculata ulterior din aceasta cauza.Intrebarea mea este ,as avea probleme din acest punct de vedere ,ma refer aici la reputatie .multumesc mult
Alin said…
Salut! Felicitari pentru reusita si pentru acest blog. Am cautat prin el, dar nu am gasit postate materialele de pe care ai ales sa inveti. Motiv pentru care te-as ruga sa ma ajuti si pe mine cu o recomandare in ceea ce priveste cartile de pe care ai invatat, evident actualizate cu cerintele pentru sesiunea din 2014. Sunt multi autori, se vehiculeaza multe nume, tocmai de aceea as vrea sfatul unei persoane care a trecut cu brio de acest examen (de exemplu, am inteles ca la penal si procedura lumea merge pe cartile scrise de Udroiu, la procedura civila Mihaela Tabarca sau Boroi, etc). Spune-mi te rog de pe cartile carui autor ai alege sa inveti daca ar trebui sa dai examen in sesiunea 2014. Multumesc si spor la treaba!
Unknown said…
Buna seara Victor,
Ma intereseaza in ce masura consideri tu ca un student care a terminat dreptul in alta tara,se poate pregatii singur pentru admiterea INM 2014?
Imi cer scuze pentru raspunsul tarziu la intrebarile voastre, insa pana acum am fost prins cu examenul de capacitate.

Voi actualiza lista de materiale pentru INM cu materiale pentru Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura civila.

@Anonymous, Modigia Silvia
Problema este interesanta. Cu siguranta o sa ai multe de recuperat, insa eu cred ca cu suficienta determinare o sa poti sa reusesti. Cunosc persoane care au terminat facultatea aici si au intrat in barou in UK - deci nu vad niciun motiv pentru care tu nu ai putea sa realizeze ipoteza inversa, sa termini in UK si sa intri la INM. Mult succes!

@Raluca
La prima vedere nu cred ca o sa existe probleme, insa numai Inspectia Judiciara si CSM-ul se pot pronunta cu privire la indeplinirea sau neindeplinirea conditiei bunei reputatii.
Vlad said…
Salut victor,
Cred ca ești mai familiarizat decât mine cu dreptul procesual civil, de aceea vreau sa te întreb daca volumele doamnei MIhaela Tabarca sunt mai bune in studiul pentru admiterea la inm pentru ca vad ca este o "moda" printre studenții fac. de drept din cadrul Universității sa învețe "Tabarca" pentru inm, iar cei care aspira la Inppa sa învețe Briciu+ Ciobanu? Având in vedere ca sunt 2 volume( nu stiu sigur daca a ieșit si volumul 3) mi se pare mai mult o carte pentru practicieni decât pentru admitere.

Multumesc.
@Vlad
Pentru materiile de procedură cel mai important instrument este codul. Cartea dnei. jud. Tăbârcă este cu siguranţă utilă, însă modalitatea de expunere folosită precum şi volumul mare de informaţii m-au determinat să o consult pentru examen mai mult punctual, asupra unor chestiuni pe care nu le-am înţeles.
Anonymous said…
Buna ziua. Ce recomandati pentru Teoria generala a obligatiilor relativ la doctrina? Poate ceva in afara de tratatul domnului Pop. Am vazut ca sunt 3 autori pe care persoanele care se pregatesc pentru diverse examene de admitere in profesii ii recomanda: Ioan Adam, Paul Vasilescu si Ion Dogaru. Ati citit pe vreunul dintre ei? Sunt accesibili unei persoane care are deficiente destul de mari la Civil, in materia obligatiilor? Multumesc.
Alexandra said…
Buna ziua,
Am tot cautat mai multe informatii despre interviu si nu prea gasesc. Le pot gasi aici? Ma intereseaza in mod special posibile intrebari care ti se pot adresa la aceasta proba pt a nu fi luata prin surprindere. Multumesc.

Popular posts from this blog

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î