Skip to main content

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri.

A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM

1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014?

Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina.

Problema este reală, însă numai în parte. Cauza problemei este automatismul care i-a fost indus studentului pe parcursul celor patru ani de anumiți profesori, respectiv că o anumită materie se învață în primul rând din cărți și pe urmă din lege. Însă, astfel cum va observa candidatul la examenul de admitere la INM și viitorul practician, în special în materie procesuală, legea trebuie să fie primul refugiu și numai după aceea trebuie consultată doctrina.

De aceea am susținut, chiar și înaintea schimbării codurilor, că materia pentru examen, cu precădere tematica procesuală, trebuie parcursă punând accent în special asupra codului și în subsidiar asupra doctrinei. Cu atât mai mult se verifică această metodă acum, când avem două noi coduri în vigoare, asupra cărora doctrina nu s-a pronunțat sau a formulat deja 2 sau mai multe opinii contradictorii, fiind rare situațiile în care există opinii convergente.

Concluzionând, dacă ar fi să dau examenul de admitere la INM în anul 2014, aș începe pregătirea la drept civil și drept procesual civil, folosind în principal codurile și în subsidiar, cu oarecare rezervă, doctrina. Nu aș învăța folosind cele două coduri de procedură civilă adnotate și comentate existente pe piață întrucât sunt extrem de stufoase și avansează unele soluții discutabile. Cel mult aș folosi unul dintre cele două (Eu l-am ales pe cel coordonat de dl. prof. Boroi) pentru o consultare punctuală a unor instituții noi sau pentru a înțelege unele modificări importante.

Până în februarie nu aș învăța la penal sau la procedură penală, întrucât lucrurile sunt incerte în momentul de față. Din februarie se va cunoaște dacă noile coduri intră în vigoare la acel moment și forma în care vor intra în vigoare. Desigur, la acel moment vor exista și lucrări de specialitate publicate, cel puțin pentru acoperi o parte din materie. Din februarie, studentul conștiincios are suficient timp pentru a acoperi tematica de drept penal și drept procesual penal, fie ea și potrivit noilor coduri.

2. Admiterea la INM, cum să mă pregătesc, cum pot sa asimilez atâta materie, ce să fac dacă muncesc în același timp?

În primul rând, trebuie să conștientizezi că ești în dezavantaj major față de ceilalți candidați. Cu toate astea, trebuie să iți spun că este foarte posibil să răzbați; am de exemplu 5-6 colegi care înainte să intre la INM au fost în Poliție și au lucrat și au învățat în paralel și chiar au intrat din prima! Așa că totul este să vrei!

Despre programul de învățat nu te pot ajuta foarte mult. Totul ține de a învăța atunci când asimilezi cel mai bine - în cazul meu, de dimineață. Ceea ce cred că ar trebui să faci este să îți iei concediu cu 2 - 3 luni înainte de data examenului, pentru că acea perioadă este cea mai importantă. Despre capacitatea de asimilare, nu îți face probleme și eu am avut aceeași impresie - o să o ai până în momentul în care te uiți la subiecte și începe memoria să funcționeze și te miri și tu cum de ți le aduci aminte pe toate.

O problemă deosebită cu care o sa te confrunți este noua reglementare (respectiv, Noile Coduri). O să știi cu siguranță prin martie anul viitor dacă o să intre în vigoare, însă Codul Civil intră în vigoare din octombrie, deci pe acela sigur o sa îl ai. Ceea ce este incert (și când zic incert, mă refer la data exactă, pentru că sigur o să intre în vigoare) se referă la Codul Penal, Proc Penală și Proc Civilă.

Sfatul meu este să îți cumperi Codurile noi atunci când vor intra în vigoare în forma finală și să le știi ca pe Tatăl nostru. Eu procedeul ăsta l-am aplicat la proceduri și mi-a fost de mare folos. Mai ales că nu o să fie jurisprudență constată pe majoritatea instituțiilor până dați voi examenul, așa că mai mult ca sigur grilele o să se facă strict pe coduri. Iar în ceea ce privește Noul Cod Civil este foarte explicită reglementarea și foarte detaliată fiecare instituție, deci nici nu vei avea nevoie de cărți. Nu îți fie frică, sună mult când auzi că sunt 4 coduri noi, dar crede-mă că nu e așa greu, modificările fiind în sensul clarificării reglementării și, pe ici pe colo, o instituție nouă. O să ai de exemplu surpriza că în Noul Cod Civil majoritatea textelor consfințesc defapt soluții deja date de doctrină sau jurisprudență.

Eu am abordat materia așa: 3-4 zile civil, 3-4 zile procedură civilă, 3-4 zile penal, 3-4 zile procedură penală. Alternanța asta asigură că nu te plictisești de materie, dar ai totuși o perioadă suficientă pentru a parcurge câteva capitole din materia respectivă.

În încheiere și poate cea mai importantă idee pe care pot să ți-o transmit, este că trebuie să te duci la examen ca să intri, nu ca să „vezi cum e” sau să „încerci”. Ziua examenului este 40% din noțiunea de ADMIS. Fără o atitudine psihică bună și motivare puternică nu o să reușești, oricât de mult ai învăța.

3. Cât câștigă un auditor de justiție?

1.400 lei net în primul an și 1.600 lei net în al doilea an. Dacă stai în cămin, întreținerea te costă cam 200 lei, care se rețin din salariu.

4.  La INM se intră cu spagă?

Nu. Mai multe pe această temă: „Despre cum se sare gardul la INM” și „N-ai șanse, e pe pile

5. Ce cărți de grile ar trebui să folosesc?

Cărțile de grile ar trebui să fie folosite după ce stăpânești materia într-o oarecare măsură și numai pentru a verifica cunoștințele, nu pentru a învăța lucruri noi. Tehnica de a învăța după grile este sortită eșecului, pentru că (i) nu este de fapt o învățare, ci o toceală și (ii) e foarte puțin probabil ca o grilă de la examen să semene măcar cu o grilă existentă în culegerile de grile.

6. Sfaturi despre organizarea timpului la examen si a modalitatilor de raspuns pe grile/ciorna?

Colorarea foii de raspuns o sa iti ia cam 30 - 45 de minute, la o completare atenta - asta e un lucru bun de avut in vedere. Practic, dupa 3 ore jumatate, tu trebuie sa ai toate raspunsurile pe ciorna.
Eu am pus intai raspunsurile pe ciorna, si pe urma le-am transcris pe foaia de raspuns.
Grilele le-am facut in ordine. Stiu ca exista tot felul de teorii, ce e bine sa faci mai intai si ce sa lasi la urma, dar eu nu prea cred in ele.
Ca varianta de lucru, e mai bine la examen sa pornesti de la premisa ca toate variantele sunt gresite. Tu trebuie sa gasesti motivul pentru care alegi o anumita varianta, nu sa pui la intamplare pentru ca "suna bine".

7. Zilele de dinainte de examen

Să vă fie clar, în ultima săptămână nu mai asimilați absolut nimic. Așa că, mai mult de 3-4 ore de învățat nu ar trebui să vă forțați. Ceea ce ați învățat rămâne căștigat și ceea ce nu ați învățat nu o să puteți recupera acum. 

Deși nu vă va fi ușor, ultima săptămână ar trebuie să încercați să vă odihniți. În cazul meu, am ales să mă odihnesc activ, la piscină, dar poate fi orice sport (e totuși bine să vă feriți de sporturi în care există risc de accidentare). Așa, împușcați doi iepuri: (i) vă luați gândul de la examenul pentru câteva ore, deci vă relaxați psihic și (ii) vă obosiți fizic, ceea ce vă asigură în somn bun.

Comments

Adi said…
Examenul dureaza 4 ore fara pauza?
Da, dar poti sa te duci la baie in timpul examenului.
Anonymous said…
Ceva sfaturi despre organizarea timpului la examen si a modalitatilor de raspuns pe grile/ciorna?
Colorarea foii de raspuns o sa iti ia cam 30 - 45 de minute, la o completare atenta - asta e un lucru bun de avut in vedere. Practic, dupa 3 ore jumatate, tu trebuie sa ai toate raspunsurile pe ciorna.

Eu am pus intai raspunsurile pe ciorna, si pe urma le-am transcris pe foaia de raspuns.

Grilele le-am facut in ordine. Stiu ca exista tot felul de teorii, ce e bine sa faci mai intai si ce sa lasi la urma, dar eu nu prea cred in ele.

Ca varianta de lucru, e mai bine la examen sa pornesti de la premisa ca toate variantele sunt gresite. Tu trebuie sa gasesti motivul pentru care alegi o anumita varianta, nu sa pui la intamplare pentru ca "suna bine".
Andrei said…
salut,
am inteles ca exista profesori care fac meditatie. cunosti vreunul bun?
Am auzit si eu, dar nu cred ca este vreun formator de la INM care ar face asa ceva, fiind interzis asa cum si-a exprimat si punctul de vedere CSM-ul aici: http://inm-lex.ro/fisiere/pag_83/det_1442/8130.pdf

Mai mult, ajutorul unui profesor este limitat pentru pregătirea examenului întrucât succesul depinde de studiul individual.
Adi said…
Salut,
Am o intrebare legata de cartile pe care le-ai folosit atunci cand ai invatat. Am o dilema in legatura cu procedura civila, multi invata de pe Boroi dar e un curs ptr licenta, iar ceilalti de pe Tabarca dar tratatul respectiv e destul de vechi. Tu de pe ce ai invatat? Si la celelalte materii de asemenea ce carti ai folosit? Daca poti sa imi raspunzi desigur.
@Adi,

Vezi link-ul asta: http://www.victorc.org/2010/10/materiale-de-studiu-pentru-admiterea-la.html

O sa il aduc la zi pe masura ce apar materiale pe Noile coduri.
Bianca said…
Buna, as vrea sa te intreb in ce consta interviul final de admitere? Mersi
@Bianca

Este o discutie libera despre tine cu comisia. Ti se pune de asemenea si o problema de etica la care o sa trebuiasca sa raspunzi.
Bianca said…
Mersi frumos. Imi poti recomanda ceva pentru pregatirea interviului?
@Bianca,

Somn si relaxare :)
Bianca said…
Mersi, daca o sa mai am intrebari o sa te mai deranjez.
valjean said…
Buna ,Victor.
Vreau sa dau la inm in 2013 si sunt putin dezorientat.Te intreb cateva lucruri...
1) Cum trebuie sa inveti? Iei cartile recomandate de tine si ii dai bataie un an de zile?
2) La proceduri se invata mai mult din coduri?
3) Concret: de unde trebuie sa iti sedimentezi materia? Dintr-un autor care iti place+ trebuie sa mai citesti si pe altii?
4) Cum sa fac pentru a nu fi dezorientat de noile coduri? de unde se invata la materiile respective?
P.S. Scuze pt atatea intrebari si ms anticipat
Bianca said…
Revin din nou cu o intrebare, tu ai invatat strict tematica de concurs? Am observat ca la civil de exemplu e destul de putin, as putea zice , fata de intregul cod civil. Mersi mult si apreciez ajutorul dat.
@valjean

1. Pentru 2013 nu trebuie sa te apuci de pe acum. Daca te apuci din martie anul viitor e mai suficient de mult timp.

2. Dupa parerea mea, da. Mai ales ca o sa ai de invatat noi coduri, fara prea multa doctrina.

3. Citesti din ce iti place si completezi cu privire la unele institutii. Spre exemplu, la penal poti sa completezi cu Dongoroz acolo unde simti nevoia sau cu practica judiciara.

4. Aici e simplu, citesti codurile :)
@Bianca,

Teoretic ar trebui sa parcurgi toata tematica. Insa vei avea subiecte pe care le stii mai putin si alte pe care le-ai invatat mai bine.

Subiecte din afara tematicii insa nu vei primi la concurs.
valjean said…
Ms Victor. Daca mai e ceva o sa revin.
valjean said…
Salut,Victor.
Am 2 intrebari:
1. La penal general din ce ai invatat sau ce carti recomanzi? (Manualul de dr penal al d-lui bulai e bun? daca da, de unde sa fac rost de el, ca nu se gaseste pe piata)
2.O carte buna pt penal special? + cam ce intrebari sunt vizate la penal special?
Ms anticipat
Bianca said…
Buna, din nou. Pentru ca esti dragut si raspunzi intrebarilor noastre, as vrea sa te mai intreb cum se desfasoara cei 2 ani de studiu la INM (stiu ca pana acolo primul pas e reusita), in sensul ca desfasurarea cursurilor in cei 2 ani are loc in Bucuresti?
Mersi mult
@valjean

Pentru recomandari de carti vezi www.victorc.org/2010/10/materiale-de-studiu-pentru-admiterea-la.html
@Bianca

Primul an e pentru toata lumea la Bucuresti si e un fel de facultate aplicata.
Al doilea an este un an de practica, adica toata lumea se duce la instanta sau parchet (depinde cum iti alegi si depinde ce medie ai). Poti sa iti alegi o judecatorie/parchet dintr-un oras in care exista o curte de apel.
Anonymous said…
Cei doi ani se platesc? Cam care ar fi salariul?
@anonymous

Am raspuns in articol, 1.250 net in primul an si 1.450 net in al doilea an.
Bogdan said…
Salut,
Am o intrebare. Stiu ca se discuta despre noua bibliografie de concurs de anul acesta. Stii cumva daca o sa se dea dupa vechiul cod civil sau daca o sa se dea dupa noul cod? Pentru ca am auzit ambele variante.
@Bogdan

Se stie numai asta pana acum:
http://www.juridice.ro/190220/despre-admiterea-la-inm-in-2012.html
Alexandra said…
Legat de anul 2,inteleg ca poti face practica si in afara Bucurestiului,dar din cate am citit in anul 2 se fac si niste module pentru care trebuie sa fii la institut.Am inteles eu gresit sau chiar este necesar sa faci naveta la Bucuresti pentru acele module?
Multumesc!
@Alexandra

Da, practica la instante sau la parchete poate fi facuta si in alte orase, insa numai unde exista Curti de Apel si trebuie sa fie minim 3 auditori care sa doreasca sa faca practica acolo.
In ultima perioada a stagiului, cel in care suntem noi acum, ne intoarcem toti la INM si mai facem niste cursuri.
Alexandra said…
Multumesc mult!Succes in finalizarea studiilor!
Adrian said…
Salut,

Am o intrebare. La executarea silita tu ai citit toata executarea din manualul prof. Boroi sau doar ceea ce apare pe siteul inm? Pentru ca mi se pare cam putin de citit la executarea silita, daca le-am reperat eu bine, ptr ca subcapitolele si capitolele au alte denumiri. Daca ma poti ajuta te rog cu cateva sfaturi la acest subiect. Si inca o intrebare. Recursul nu e in cartea prof. Boroi, l-ai citit direct din cod sau din alta carte? Mersi mult.
La executare silita nu prea m-am stresat, cred ca am citit numai din cartea dl. prof. si din cod.

Recursul nu se afla in tematica pentru INM.
Adrian said…
Salut,

Apelul si recursul nu se dau nici la proc. civ. nici la proc. penala nu? In tematica de pe site nu apar. Te intreb ptr ca as vrea sa fiu sigur.
Adrian, nu ma de unde sa stiu. Tematica pentru examen este cea care va fi publicata cu 60 de zile inainte de examen. Daca acolo nu sunt trecute apelul si recursul, atunci nu o sa fie pentru examen.
Ceea ce pot sa iti spun este ca pana acum nu s-au dat.
Alina said…
Buna!

Victor, Am inteles ca acum esti la Jud. Alexandria. As vrea sa te intreb trei lucruri:
1. Iti place si acum cariera de magistrat? Esti multumit in continuare cu alegerea pe care ai facut-o? Au fost aspecte care te-au surprins in mod negativ dupa absolvirea INM-ului?
2. Ce anume te-a determinat in mod hotarator sa alegi cariera de magistrat?
3. In comparatie cu facultatea cum sunt anii de studiu la INM? Ma refer la numarul si dificultatea examenelor. Este cu mult mai dificil? Extrem de dificil? A trebuit sa "dai tot" ca sa absolvi Institutul sau ai simtit o crestere a dificultatii dar nu a fost de-a dreptul istovitor?
Multumesc foarte mult!
@Alina

1. In principiu, nu, dar m-am informat destul de bine inainte si mi-am imaginat practica destul de fidel.
2. Cautarea modului just de interpretare a legii.
3. E diferit. Lucruri se axeaza mai mult pe solutionarea dosarelor decat pe teorie. CEDO si UE o sa fie mai dificile ca materie si ca volum de studiu. Ai timp suficient insa sa te si distrezi :)
Elena A. said…
Buna ! Sunt inca studenta la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti, acum trec anul IV. Mi-ar placea sa stiu, te rog, cum te-ai descurcat cu materiile din timpul anului si cu pregatirea pentru INM? Am foarte multe emotii, vreau sa ma apuc de invatat din august, desi nu prea stiu cu ce, avand in vedere schimbarea desa a legislatiei... Si inca o intrebare. Consideri ca ar trebui sa invat de pe mai multe carti, diferiti autori la fiecare materie, sau sa ma axez, de exemplu la penal si proced penala il am in vedere de Udroiu, si am vrea sa ma pregatesc si din Crisu ( la proced ), Bulai, Lefterache la penal... Zi-mi, te rog, daca poti, ce sfat ai putea sa imi dai ! Multumesc mult de tot ! Mult succes !!
@Elena

Te rog sa mai citesti o data articolul de mai sus si sa citesti de asemenea si http://www.victorc.org/2010/10/materiale-de-studiu-pentru-admiterea-la.html
George said…
1 Buna seara , i mi puteti da va rog un sfat referitor la modul de abordare a grilelor , sau tehnica pe care a ti abordat o dvs , in rezolvarea grilelor ?

2 Eu de obicei ma trezesc la 5 , pana la examen ar fi 4 ore 30 minute , in acest timp pot sa mai repet , sau e contraindicat ?

3 dvs spuneati mai sus , de 1 sapt inainte de examen , nu se prea invata , dar daca invat toata acea saptamana , e problema ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri , felicitari si succes in continuare !
@George
1. Vezi ca am raspuns la intrebarea nr. 5 mai sus.
2. Da, e "foarte" contraindicat.
3. E problema ta pana la urma, eu ti-am spus cum am procedat eu. Exista riscul sa fii obosit la examen.
Adrian said…
Salut,

Sunt stundent in anul 4 si voiam sa te intreb daca ai idee cum va fi examenul la anul? Se vor da din noile coduri sau se va introduce treptat noua materie?
@Adrian

Nu am idee, dar indata ce o sa se ia o decizie din partea CSM o sa anunt pe blog.
Crina said…
Buna.Doresc sa te intreb in legatura cu decizia luata,mai exact de a deveni judecator.Esti multumit?Este tot ce ai dorit?Am vazut ca au raspuns mai sus,aproximativ la aceasta intrebare,insa din cardul intrebarii si din raspunsul tai nu a reiesit clar daca te refereai la faptul ca nu ai fost surprins de nimic sau de faptul ca nu iti place.
@Crina
Da, sunt foarte multumit de alegerea facuta. Sunt chestiunii care ma deranjeaza, dar la orice alegere ar fi fost asa. Spre exemplu, deranjul cel mai mare este ca a trebuit sa plec din Bucuresti la Alexandria. Insa tot raul spre bine, am intalnit un colectiv excelent si un volum de activitate mai mic decat in Bucuresti.
ionut said…
Salut Victor,
In anul 2008 am terminat facultatea de drept specializarea administratie publica, apoi m-am inscris la continuare de studii in cadrul aceleiasi facultati, in anul 2010 fiind licentiat in stiinte juridice. Sunt eligibil pentru inscrierea la INM?
In anul 2009 ” am obtinut ” o amenta contraventionala deoarece am fost prins la pescuit fara permis. Amenda nu am platit-o nici pana acum in totalitate. Imi afecteaza acest lucru buna reputatie?
Ti-as fi recunoscator daca ai putea sa imi raspundeti la aceste 2 intrebari.
Multumesc
@Ionut,
Daca indepliniesti conditia de a avea o licenta in drept recunoscuta de cate MECTS nu cred sa existe vreo problema.
Cu privire la amenda contraventionala, nu pot sa ma pronunt. Aceasta va fi avuta in vedere de catre CSM la momentul in care iti va analiza buna repuatie.
Unknown said…
Salut. Ma numesc Alex, am 18 ani si sunt din Sibiu. Sunt la un liceu teoretic, profil uman-filologie. Vreau sa urmez facultatea de drept si inca de dinaintea alegeri liceului mi-am zis ca vreau sa devin procuror pentru ca simt ca imi place. In seara asta cautand pareri despre meseria de procuror am dat peste mai multe siteuri unde am vazut ca e foarte multa materie. Am gasit si siteul dvs si am zis ca ma ajutati cu niste raspunsuri. Chiar trebuie sa stii tot pe de rost sau cum se face mai exact? Desi imi place meseria,afland atatea acum mi-e cam teama. Multumesc
Antonnia said…
Buna! dupa cum stii noul cod civil a intrat in vigoare si a existat tematica din acesta pt exam de la inm din vara. Ceea ce ma intriga pe mine este faptul ca sunt doar doua capitole care sunt trecute la tematica, iar restul este din vechiul cod. Crezi ca vor mentine aceeasi tematica si pt examenul din 2013, sau vor introduce tot numai din noul cod civil? merci anticipat...


Alex,
Facultatea, din pacate, cere un volum considerabil de informatii memorate. Cu toate acestea, memorarea anumitor informatii este numai inceputul drumului, pentru ca, cu adevarat dificil este intelegerea materiei si formularea unor rationamente.

Per total, profesia de procuror implica foarte multa munca. Memorarea este cea mai usoara parte! :)
Antonia,
Nu pot sa iti raspund la o asemenea intrebarea pentru ca nu depinde de mine. O sa stii cu siguranta la momentul in care o sa se publice anuntul concursului.

Din punctul meu de vedere, cred ca o sa fie tematica exclusiv din noul cod.
Anonymous said…
Buna ziua. Daca am fost judecat si achitat in strainatate pot participa la concursul de admitere la inm? Multumesc
Unknown said…
Puteti sa imi dai mai multe detalii. Desi eu simt ca m-as pricepe la aceasta meserie, ceea ce mi-ati spus m-a cam descurajat
@Alex
Nu trebuie sa te descurajezi. Ceea ce ti-am spus este o realitate. Daca vrei sa auzi cat de usor este, n-ai venit in locul potrivit.

Ia toate lucrurile pe rand: intai trebuie sa intri la o facultate serioasa si in timpul facultatii o sa vezi ce anume iti place mai mult.

Mult succes!

Unknown said…
Multumesc frumos pentru sfatul dvs. Nu ma asteptam sa imi ziceti ca e usor, sunt dispus sa invat si sa lupt pentru ceea ce imi place. Cred ca aveam si am doar nevoie de indrumare pentru a descoperi ceea ce imi place in cadrul dreptului.
Tory said…
Buna seara!
Am niste nelamuriri si va rog,in masura in care puteti sa-mi spuneti care e parerea dvs.Pentru verificarea bunei reputatii la admiterea INM exista posibilitatea ca un candidat ce a primit o caracterizare negativa de la locul de munca sa-si demonstreze nevinovatia?Concret,daca angajatorul imi scrie ca nu mi-am indeplinit atributiile de serviciu,insa in realitate nu mi-a aplicat nicio sanctiune si mi-a acordat calificativul "bine",eu pot cere plenului CSM sa solicite angajatorului meu dovezi in sensul afirmatiilor facute in caracterizare?As putea fi respinsa daca as veni cu o asemenea caracterizare negativa?
Multumesc anticipat.
Cornelia said…
Buna ziua domnule judecator ! In ceea ce priveste intrarea in vigoare a NCP si NCPP din 1 februarie 2014, credeti ca acest lucru ar putea afecta oarecum invatatul pentru admiterea la INM din vara aceluiasi an ? Mai exact, cei care doresc sa se pregateasca din timp pentru admiterea la INM din 2014 ar trebui sa abordeze codurile aflate acum in vigoare sau sa astepte noile coduri?
June said…
Buna seara, domnule judecator... si felicitari pentru functie! :) Nu am mai intrat pe blogul dvs. de ceva vreme, dar pentru ca m-am apucat recent de invatat pt examenul din 2014 (panica, deh), m-am gandit sa recitesc sfaturile dvs. Ma bucur sincer ca aveti rabdare cu toate intrebarile, si nu procedati precum... alti domni judecatori, care isi taxeaza vizitatorii cu orice ocazie. Nu am nicio intrebare, am vrut doar sa va urez mult succes in frumoasa cariera pe care v-ati ales-o!

Valentina
@Tory
Este o chestiune asupra careia nu pot sa ma pronunt, va fi avuta in vedere si analizata.

@Cornelia
Nu poate sa iti raspunda nimeni la aceasta intrebare inainte de publicarea anuntului de organizare a concursului. In cazul in care se va proceda la fel ca si cu Codul Civil, este posibil sa existe o luare de pozitie din partea CSM inaintea publicarii anuntului.

@June
Mersi si mult succes!
BOGDAN DORGO said…
Buna seara domnule judecator,

Considerati ca la examenul din 2014 la INM se va da integral dupa Noul Cod de Procedura Civila sau va fi combinatie, ca anul acesta?

Cand se va cunoaste acest lucru? Bineinteles, mai repede de iunie 2014, cum a fost cu propunerile de anul acesta ale facultatilor pentru tematica la drept civil si procedura civila pentru INM.
Radu said…
Buna ziua. Am si eu o intrebare, va rog.Stiu ca nu exista limita de varsta pentru adniterea la INM dar as vrea sa va intreb daca ati avut in an colegi mai in varsta de 40 de ani? Nu de alta dar eu am aceasta varsta si nu stiu daca e sau nu e prea tarziu pentru aceasta incercare.
@Bogdan
Cred că examenul va avea ca tematică noile coduri civile integral. Însă acest lucru nu poate fi cunoscut cu siguranță decât după ce CSM-ul va anunța tematica pentru examen.

@Radu
Da, am avut. În alte state, vârsta de 40 de ani este considerată standard pentru admitere în magistratură. Așa că dacă asta vrei să faci, cu siguranță vârsta nu te poate opri.
maria said…
Bună ziua,
Mă numesc Maria şi aş avea câteva întrebări pentru d-voastră.
Sunt grefier de parchet, absolvent de SNG, promoţia 2008 şi aş dori ca în 2014 să dau examen de admitere la magistratura şi, dacă aveţi timp, să mă ajutaţi cu câteva sfaturi.
Când ar trebui să mă apuc de învăţat, în condiţiile în care în intervalul 08-00-16.00 sunt la parchet?
Câte ore ar trebui să învăţ pe zi?
Să pun accent mai mult pe coduri sau cărţi de specialitate?
De câte ori ar trebui să citesc toată materia?
Mulţumesc anticipat!
Sabina said…
Buna seara!
Am și eu cateva întrebări de adresat.
1.Cât de dificilă vi s-a părut proba de raționament logic?Cum ar trebui să ne pregătim concret pentru ea?
2.În ce constă testul psihologic? Credeți că pune probleme serioase trecerea lui?Am auzit zvonuri ca unii ar fi fost respinși tocmai la el, deși trecuseră cu bine celelalte probe.
3.La interviu pe ce considerați că s-a pus cel mai mult preț?
Mulțumesc mult! Aștept cu nerăbdare raspunsurile! :D

Maria,
Citeste urmatorul articol si spune-mi daca mai ai intrebari pe urma:
http://www.victorc.org/2013/11/cum-sa-invat-noile-coduri-pentru.html
Anonymous said…
Buna Victor!
Îţi scriu ca să-ţi povestesc o poveste frumoasă :)
Îţi urmăresc de vreme bună blog-ul, ţi-am urmat sfaturile, mi-ai fost un adevarat exemplu şi anul acesta am reuşit la Inm, din a doua incercare, dupa doi ani plini, în care nu prea am facut altceva decat sa lucrez si sa invat. Dar acum îmi este foarte bine :)
Cred ca e prima oară când îţi scriu ceva, deşi te-am urmărit cu mult interes de ceva timp. Vreau să-ţi muţumesc pentru că indirect m-ai ajutat mult!
Îţi doresc mult succes în tot ceea ce faci şi încă odată mulţumesc! :)

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î