Monday, July 6, 2009

Hurmuz Aznavorian - Excelenta Legii

Am aflat de avocatul Hurmuz Aznavorian cand am citit articolul "Despre inamovibilitate" scris de judecatoarea Ana Maria Puiu.
Cartea, "Excelenta Legii", este o colectie de articole si pledoarii celebre ale avocatului. Daca ar fi sa o incadrez la o categorie anume, cu siguranta aceasta ar fi: ce nu te invata in facultate.
Mi-am dat seama, citind aceasta carte, ca fibra poporului roman nu s-a schimbat in niciun fel: aceleasi probleme in plan politic si juridic care au fost in perioada interbelica se regasesc si acum in viata noastra.

Cateva citate din carte:

"Libertatea nu incape in orice suflet. Sunt suflete servile din nastere, care nu stiu sa pretuiasca libertatea, unicul sens al existentei umane. Cine are sufletul servil, nu are ce cauta in magistratura. A fi magistrat nu inseamna a fi functionar si, mai ales, functionar obedient si complice al executivului arbitrar si fara control. [...] A fi magistrat, inseamna a fi uman. Eu nu am cunoscut pana acum un magistrat mizantrop, dupa cum nu pot intelege nici pe magistratul care are voluptatea sadica de a condamna cu orice pret."

"Libertatea nu este un instict. Nu este un instinct pentru ca instinctul e salbatic, dezordonat si mai ales anarhic. Libertatea este o disciplina, in regimul politic democratic. La baza libertatii este legea si nu putem concepe in viata politica o alta libertate decat o libertate legala.

No comments: