Skip to main content

Salariile magistratilor – mari sau mici?

Surse de informare:
  1. Legea nr. 303/2004 privind statul magistratilor.
  2. Adevarul despre salariile judecatorilor. Limite si exemple.
  3. Veniturile lunare nete ale judecatorilor.
  4. Declaratiile de avere ale judecatorilor.
Notiunea de magistrat include, in principal, judecatorii si procurorii.
Cum ajungi judecator/procuror?
  1. 4 ani de Facultate de Drept –> Examen de licenta
  2. Admitere la Institutul National al Magistraturii –> anul trecut au fost 2500 candidati
  3. 2 ani de INM –> Examen de admitere in magistratura
  4. 1 an si jumatate de stagiatura > Examen de capacitate
  5. Dupa 8 ani de studii si examene esti judecator/procuror la judecatorie/parchet de pe langa judecatorie.
  6. Dupa 3 ani poti sa dai examen pentru Tribunal.
Incompatibilitati
“Art. 5. - (1) Funcţiile de judecător, procuror, magistratasistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii.”
Asadar, singurele surse de venit al unui magistrat sunt salariul de la Tribunal/Parchet si, eventual, salariul primit daca ocupa o functie de cadru didactic la o facultate.
Exceptii:
“Art. 11. - (1) Judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaţionale.
(3) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.
Aceste exceptii nu ar putea avea calitatea unor surse propriu-zise de venit, magistratilor fiindu-le numai permis sa participe la activitatile de mai sus, neinsemnand ca acestia chiar vor avea ocazia sa participe.
Drepturi
“Art. 79. - (1) Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare.
(6) Judecătorii şi procurorii au dreptul la închirierea locuinţelor de serviciu.”
“Art. 80. - Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de 6 călătorii în ţară dus-întors, gratuite, la transportul pe calea ferată clasa I, auto, naval şi aerian sau de decontarea a 7,5 litri combustibil la suta de kilometri pentru 6 călătorii în ţară dus-întors, în cazul în care deplasarea se efectuează cu autoturismul.”
Obligatii/Limitari
Art. 4. “(2) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.” – O prevedere care nu vi s-ar parea prea importanta, insa este esentiala in contextul balamucului legislativ din tara noastra. Deasemenea, judecatorul nu poate judeca niciodata in echitate si este tinut intotdeauna de lege.
“Art. 10. - (1) Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.
(2) Judecătorii şi procurorii nu pot să dea consultaţii scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanţe sau parchete decât acelea în cadrul cărora îşi exercită funcţia şi nu pot îndeplini orice altă activitate care, potrivit legii, se realizează de avocat.”
“Art. 90. - (1) Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în profesie şi în societate.”
“Art. 91. - (1) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să rezolve lucrările în termenele stabilite şi să soluţioneze cauzele în termen rezonabil, în funcţie de complexitatea acestora, şi să respecte secretul profesional.”
Acum vine partea nasoala; conform raportului de activitate publicat pe site-ul CSM pentru anul 2008, incarcatura la nivel national de cauze/judecator este de 632 pe an. Asta inseamna ca, in medie, un judecator a avut de rezolvat 53 de cauze pe luna, adica aproape 2 cauze pe zi.
Salarii
Va invit sa va uitati pe declaratiile de avere ale magistratilor (link-ul 4 de la inceput) si sa va faceti o parere.
Conform UNJR, mediile nete ar fi urmatoarele:
  1. Judecatori stagiari: 1913 RON
  2. Judecatori la judecatorii: 3500-4801 RON
  3. Judecatori la tribunale: 4450-5334 RON
  4. Judecatori la curti de apel: 5618-6519 RON
Cand va uitati pe declaratiile de avere, luati in considerare ca exista pozitii de presedinte si vice-presedinte (ultima numai la tribunale si curti de apel) care sunt remunerate semnificativ mai bine. Deasemenea, in 2008 au fost acordate drepturi salariale restante obtinute de magistrati in instanta (veti vedea aceasta mentiune la unii pe declaratie)
Concluzii
Am auzit foarte multe comparatii intre salariile magistratilor, medicilor si profesorilor. Exista o diferenta semnificativa, ce-i drept. Insa cred ca ne punem problema gresit: in loc sa vrem ca salariile magistratilor sa scada la cel al profesorilor, nu ar fi normal sa marim salariile medicilor si profesorilor? Unde e normalitatea, la 700 Ron/ luna?

Concluziile le poate trage fiecare dintre noi.

Comments

Procuroru said…
salarii mari sau mici;
daca te raportezi la occident, sunt salarii mici.
daca iei in seama situatia economico-sociala din Ro, salariile sunt in general peste medie;
sa nu uitam insa ca un magistrat nu isi poate completa veniturile decat din activitatea didactica insa foarte putini si predau intrucat magistratura iti ocupa foarte mult din timp;
multi magistrati isi iau de lucru acasa si in week-end sau vin in aceasta perioada la serviciu sa fie la zi cu dosarele;
sunt multe de spus pe aceasta tema dar atat timp cat Justitia nu va primi respectul cuvenit din partea celorlalte puteri si din partea cetatenilor, magistratii vor avea in continuare pentru multi "salarii si pensii de lux"
Unknown said…
si ti se pare mult in germania ?? d ce nu raportezi la salariul mediu???

cat despre salariul lui madam barbulescu, la alea 19.000 mai adauga un spor de 50% de conditii grele, 15 % doctorat, pune si 800 euroi chiria( oare unde in lume se plateste la stat chiria, ca doar nu e relocare la multinationala) si mai pune si orele din invatamant si ais a vezi ca ajunge broasca la vreo 30000 pe luna.

uita-te si pe site-ul ase-ului sa vezi ce castiguri babane au " saracii" profi universitari si mai vorbim...
1. Salariul pe care il ia un judecator in invatamantul superior este pentru o munca separata, nu pentru cea de judecator. De ce ar trebui adunate cele doua sume? Daca dvs ati avea doua job-uri, ati fi deacord sa primiti salariul numai pentru una dintre ele?

2. Aveti idee cat castiga un prof. univ? (care este, dealtfel gradul cel mai mare in invatamantul superior)

3. Decontarea pentru chirie este, in Bucuresti, de maxim 600E, asa ca aveti informatii gresite

4. Magistratul, dupa promovarea examenului de capacitate, este obligat sa isi aleaga un post din cele disponibile, iar de cele mai multe ori implica o mutare din orasul de resedinta. Magistratul nu poate, cum e cazul examenului de rezidentiat, sa stea un an "pe bara" si sa dea examenul de capacitate din nou, sperand la un post in orasul sau.
Militianu' said…
Trebuie sa fiu de acord cu Victor Constantinescu de data asta. intr-o tara care toata lumea vrea reforme si imbunatatirea serviciilor din toate domeniile, nu poti doar sa ceri: daca pe profesor,doctor, procuror, judecator, etc. il doare brta de foame si capu ca nu-si poate tine copilu la gradinita nu o sa se gandeasca niciodata cum sa nu fie corupt si cum sa faca din tara asta un loc mai bun pentru noi toti.
toata lumea ii acuza pe cei care lucreza la stat si intr-un alt loc(au doua job-uri) ca castiga mult, ca au averi, ca fura...ce inseamna sa ai un job si mult timp liberi: ai timp sa numeri banii altora...
Anonymous said…
Magistratii sunt o categorie sociala privilegiata in aceasta tara saracita. Reducerea salariilor era corect sa se faca pentru toti bugetarii. Dar atunci cand iti judeci propriile drepturi este normal sa iti pui doparte partea leului. Este o jicnire la adresa tuturor locuitorilor acestei tari modul in care si-au aprobat, ei pentru ei, drepturile salariale, mai precis, "ca nu este legal reducerea salariilor magistratilor in solidar cu toate celelalte categorii de bugetari" . Si sa nu mai vorbim de veniturile neoficiale ale acestora din diverse surse. Este rusinos ce sa intamplat: au aratat ca nesimtirea este cuvantul de ordine in aceasta tara. Rusine

Popular posts from this blog

Materiale de studiu pentru admiterea la INM

Atunci când am scris acest articol (23.10.2010) am dorit să ajut viitorii candidați la examenul de admitere la INM prin publicarea listei cu lucrările pe care le-am folosit pentru pregătirea examenului. În urma modificării Codului civil și a Codului de procedură civilă, precum și a intrării în vigoare a noului Cod Penal și de Procedură Penală, tot mai multe persoane m-au rugat să modific lista și să indic lucrările pe care le consider ca fiind potrivite în momentul de față pentru pregătirea examenului de admitere la INM.   A se citi și Răspunsuri la întrebări frecvente   Drept Civil Noul Cod civil – este principalul material de pregătire la această materie, mai ales având în vedere modalitatea exhaustivă a reglementării, precum și modalitatea de examinare tip grilă prof. univ. dr. Gabriel Boroi și jud. drd. Carla Anghelescu – Curs de drept civil Partea Generală – Ediția 2011 – Conform Noului Cod Civil ( Cuprins ) conf. univ. dr. Răzvan Dincă – Contracte civile speciale în n

Răspunsuri la întrebări frecvente

Unul dintre motivele pentru care am făcut acest blog este acela de a răspunde, în măsura cunoștințelor, la diverse întrebări și nelămuriri. În ultima vreme, acestea au fost axate pe examenul de admitere la INM, însă nu numai. Având în vedere că întrebările au un caracter recurent, am considerat necesar să postez public răspunsurile, în așa fel încât oricine este interesat să le poată citi. Am păstrat exact modalitatea de exprimare pe care am folosit-o la momentul respectiv, nu pentru alt motiv, dar mi se pare straniu să îmi editez propriile răspunsuri. A se citi și Materiale de studiu pentru admiterea la INM 1. Cum să noile coduri pentru examenul de admitere la INM 2014? Iată întrebarea pe care o primesc din ce în ce mai des pe acest blog. Întrebarea este legitimă pentru oricine care are în față încercarea unui examen greu de admitere în profesie și, tocmai în acest moment dificil, lipsește intrumentul ”principal” de pregătire al studentului: doctrina. Problema este reală, însă nu

Despre cum “se sare gardul” la INM

Înaintea fiecărui examen important susținut de mine până acum  au existat câteva persoane care m-au asigurat că ”N-ai șanse, se intră pe pile”. Niciodata însă nu mi-a fost dat să aud mai multe povești de adormit copiii decât cele legate de examenul de admitere la INM. De la prețul de 10.000 de Euro al unui loc printre cei admiși până la faptul că se copiază cu hands-free la prima probă eliminatorie. Poveștile în sine nu merită o analiză și chiar dacă ar merita, nu sunt eu în măsură să o fac. Îmi permit însă o observație: toți povestitorii auziți de mine sunt candidați respinși la examenul de admitere sau persoane care nu au participat niciodată la examen. Bombardat cu astfel de scenarii, de perspectiva ocupării unui post în provincie dar și de mirajul Baroului, trebuie să recunosc că începusem să mă îndoiesc de o viitoare carieră în magistratură. Am avut însă șansa să cunosc două doamne judecător care mi-au oferit mai mult decât niște sfaturi, mi-au oferit exemplul magistratului care î